כמה מתאים לחזור מכנס ה- NO בברגנץ ולפטפט קצת על hormesis שהוא מהמילה היוונית hormæin שפירושה "לעורר" והמכוונת בדרך כלל לתגובה הביולוגית החיובית לכמויות נמוכות של רעלים או מזיקים. מי שהגה את המונח הזה הוא אחד מאבות הרפואה המודרנית – פאראצלסוס, רופא ואסטרולוג שוייצרי שחי במאה ה- 16 והציע בין השאר גם לבסס את הרפואה על גישה ניסויית.
אחרי שבוע השתתפות בדיונים על הגז המדהים הזה, רציתי להזכיר שמגליו לא קיבלו נובל עד 1998 בגלל שאף אחד לא האמין שגז כל כך רעיל יכול לנתב כאלה תהליכים חיוניים בגופנו.
חוקרים מלונדון הראו בכנס איך שתיית מיץ סלק מעשירה אותנו ב- NO ומפחיתה לחץ דם וחוקרים משבדיה הראו למה זה כ"כ בריא לאכול ירקות עם עלים ירוקים, העשירים בניטרטים, ולכן הינם מקור ל- NO. הם גם הצביעו על תפקידם החשוב של החיידקים בפה להפוך את הניטרטים שבירקות לניטריטים ולכן הזהירו משימוש מרובה במי-פה שיכולים לבלום לחלוטין את התהליך הבריא הזה. אני כמובן הצעתי להשתמש ב- NO כמקדם את בריאותם של השמנים…
מעניין, שהייתי צריכה לנסוע לברגנץ לפגוש את הנציגים של חברת "איתמר" מקיסריה…בה פיתחו מכשיר מעניין לבחינת זמינות ה- NO שיכול להיות מאד שימושי לבחינת דרכי הבראה ממצבים כרוניים כמו השמנה או בבחינת השפעות גוף-נפש כמו מדיטציה.
רבים מאיתנו חונכו על ברכי הפתגם What doesn't kill you makes you stronger שהוא מתאר יפה את המונח hormesis, היום הביולוגיה אכן מסבירה הרבה תהליכים לא כטובים או כרעים אלא בוחנת את ההשפעתם תלוית הריכוז והתנאים. תחום שבוחן הרבה את התייחסות ה- hormesis הוא תחום ההזדקנות ויפה למשל להסתכל על צמצום בצריכת הקלוריות המוביל להארכת החיים בעכברים.
30 באוגוסט 2008 ב- 15:47 |
אני חשבתי שהמקור הוא מה שלא הורג אותך מחשל אותך, לא דוקא מחזק או מעורר
30 באוגוסט 2008 ב- 16:34 |
למילה לחשל יש הרבה אספקטים
🙂